Oliver Twist och herr Brownlow





Oliver Twist är huvudpersonen i boken och man kan se honom nyfiken bakom killen som försöker stjäla någons näsduk. Han var smal medans de andra killarna inte var som honom. Denna omslagsbild visar när barnen stjäl näsduken från mannen som läser en bok ifrån bokförsäljaren. Det är fem personer på bilden, tre unga och två gamla människor och en katt.

Ovanför bilden är det ett orange gammalt rullande papper som man brukade skriva meddelande till varandra. Ovan står det ‘’CHARLES DICKENS’’ Och det är författaren i boken och i mitten står det med färgen röd ‘’OLIVER TWIST’’ och det är då boken eller huvudpersonen. Sist men inte minst ‘’Återberättad av MAJ BYLOCK’’ som står under. På bilden så ser man att Oliver och hans vänner stjäl saker från mannen och det har samband med bokens berättelse. Mycket näsdukar och snusdosor som stjäls. Mannen som blir rånad har en hatt på sig, glasögon och en grön kappa, bruna byxor och en brun väst. Vänster om mannen är säljaren till böckerna, han har också en hatt men den är mer kepsaktig. Han har en brun jacka annars ser man inte underdelen. Han har en bänk som han har många böcker för försäljning.

 Oliver står nyfiket bakom hans vän som stjäl näsduken. Killen som stjäl näsduken har bruna byxor och en blå tröja. Killen längst åt vänster ser rädd ut för att avslöjas, han har en hatt som är kepsaktig, bruna byxor och en blå skjorta och en kofta. Det ser ut som att dom står på ett torg på en eftermiddag.

/ Yousef


Kommentarer

  1. Hej!
    På den tiden var en snusdosa inte bara en snusdosa. Det var en snusdosa av värde, både själva tobaksinnehållet och dosan som var gjord av silver eller tenn. Stöldbegärligt föremål. I dag klär sig vanligtvis vuxna och barn med olika kläder, det vill säga barn har kläder som köpts på barnavdelningen, och vuxna köper kläder på vuxenavdelningen. Men på 1800-talet fanns det egentligen inga barn, utan bara små vuxna. De hade vanligtvis "vuxenkläder" fast i mindre storlekar. I Sverige vet jag att det fanns en regel att pojkar inte fick ha långbyxor på sig före de var konfirmerade i kyrkan, alltså vid 15 års ålder.
    Tack för ett innehållsrikt inlägg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Olivers liv i den fattiga delen av staden

Onkel Toms dikt: Min sista dag.